Ми в соцмережах
Професійні плити індукційні
Професійні плити індукційні - сучасне, якісне, безпечне рішення для приготування будь-яких страв. Для того, щоб подумати про придбання такого обладнання, потрібно знати всі переваги, ознайомитися з цією технікою більш детально, хто і коли винайшов, принцип роботи, функціональні можливості, технічні характеристики, ключові моменти.
Історія виникнення індукційної плити
Історія створення індукційної плитки заснована на появі знахідки англійського вченого Майкла Фарадея явища електромагнітної індукції. 29 серпня 1831 Фарадей зробив своє відкриття, магнітоелектрична індукція - процес створення електричного струму в замкнутому контурі магнітного потоку, який через нього проходить. Електрострум, утворений електрорушійною силою (ЕРС) (яка виникає в замкнутому провідному контурі, пропорційна швидкості зміни магнітного потоку, що проходить через нього) називається індукційним струмом. Завдяки цьому він поклав початок принципу роботи сучасних трансформаторів і електродвигунів.
Минуло чимало десятиліть після цього, в результаті прогресу науки і технологій, світ електрики став невід'ємною частиною життя людства. Вперше в 1987 році застосування явища дії трансформатора для створення кухонної плити було реалізовано компанією AEG (Німеччина). Як і слід було очікувати, технологія не прижилася і не користувалася популярністю, попит перші роки. На це вплинуло висока вартість такої техніки і незрозумілий, невідомий тоді метод служби. Йшов час, і задану технологію оцінили професійні кухарі, яким сподобалися швидкість приготування страв (без втрати корисних властивостей), економність і безпека в поводженні. З кожним пройденим роком обладнання все більш і більш ставало популярним і затребуваним, удосконалювалося, позбавляючись від недоліків. В наші дні воно тепер не рідкість, а звичайна кухонна апаратура.
Принцип дії індукційної плити
Плити індукційні зовні дуже схожі на інші класи (особливо на склокерамічні), майже нічим не відрізняються, крім способу нагріву конфорок. Трудяться за таким принципом - генератор пускає струм (20-60 кГц) на мідну індуктивну котушку, яка знаходиться під склокерамічною поверхнею (замість звичайних нагрівальних елементів). Після потрапляння струму на котушку, вона генерує високочастотне магнітне поле, яке створює індуковані вихрові струми (безперешкодно проходять через склокерамічну область), розігрівають спеціальну металеву посуду.
Нагрівається тільки дно ємності, а в ній готуються продукти, сама конфорка залишається холодною. Необхідний особливий сервіз, що володіє феромагнітними властивостями, наявність такої характеристики можна перевірити, до каструлі або сковороді зобов'язаний примагнічуваться магніт. Завдяки такому способу роботи, відбувається швидкий, рівномірний, економний, безпечний розігрів їжі. Тепло передається від джерела до ємності, не нагріваючи робочу область плити. Конфорка включиться тільки в тому випадку, коли на ній стоїть миска (володіє магнітними ознаками) і вона має потрібний діаметр (зазвичай покладається, щоб було зайнято не менше половини площі нагрівального периметра).
Ця можливість убезпечить користувача від опіків при дотику до робочої зони та значно зменшить витрату електроенергії. За рахунок того, що розігрівальний елемент майже не нагрівається, годі й думати про запах диму і пригорілі частинки їжі. Робоча ділянка такої плитки, як правило, сягає не більше ніж 60 ° C, а після виключення охолоджується не більше ніж за 5 хвилин.
Плюси і мінуси використання індукційної плити
Кожне обладнання має свої переваги і недоліки, ознайомимося більш детально.
Плюси використання:
- Миттєво нагрівається, енергія виділяється прямо в днище казанка з відразу заданої міццю.
- ККД 90%, що забезпечує максимальну ефективність в експлуатації в порівнянні з іншими різновидами технічного оснащення.
- Конфорки не увімкнуться без застосування особливих казанків, щоб вона запрацювала досить помістити сковороду або каструлю, яка буде займати хоча б половину її площі.
- При знятті посудини, відбувається автоматичне відключення агрегату. Завдяки чому зменшується витрата електроенергії, виключається нагрівання повітря в приміщенні.
- Точніше підтримується задана температура.
- Потужність не залежить від напруги мережі.
- Експлуатаційна зона зігрівається тільки від посуду, за рахунок чого вона не дуже сильно гаряча, при виключенні охолоджується за пару хвилин. Завдяки чому запобігається шанс отримання опіків.
- Існує безліч режимів приготування їжі.
- Просто очищається, частинки їжі, що впали на поверхню і краплі рідини не пригоряють, легко вимиваються ганчіркою.
- Немає неприємного запаху гару, так як на робочій області частки пилу, і їжа не згорають.
- Довговічність використання посудин, за рахунок виключення пригорання.
- Зручне і зрозуміле управління. Великі цифрові дисплеї або сенсорні кнопки.
- Стильний і новітній дизайн.
Є й мінуси експлуатації такого обладнання:
- Для такої техніки потрібні спеціальні феромагнітні каструлі і сковорідки.
- Чимала вартість.
- Потребує дуже делікатної доставки та встановлення, так як склокераміка крихкий матеріал.
- Ймовірний електромагнітний вплив на інші кухонні прилади, виготовлені з металу.
- Деякі моделі розподіляють загальне навантаження на всі обігрівальні складові, що означає неможливість досягти максимальної потужності при включенні їх усіх одночасно.
Дивлячись на всі мінуси, ми бачимо, що плюсів більше. І це робить даний апарат ефективним і вигідним придбанням для можливості якісного і швидкого приготування різноманітних страв.
Чи існує шкода від приладу?
Багато хто вважає, що використання такого виду обладнання шкідливо для здоров'я, адже воно виробляє магнітне поле, яке позитивно не позначається на організмі людини. Впливає і фактор методу роботи агрегату, який далеко не кожному зрозумілий. Насправді не зафіксовано жодного летального випадку від експлуатації певного пристрою.
При коректному функціонуванні, техніка безпечна, випромінювання на рівні мобільного телефону або мікрохвильовій печі. Висунута теорія, що їжа приготована таким способом радіоактивна. Це неправда, електромагнітне поле не може змінити молекулярну структуру провіанту, тому вона абсолютно безпечна.
Є одне істотне протипоказання для користування. Люди з кардіостимуляторами - медичний прилад, який поміщається в грудну клітку для забезпечення нормального серцевого ритму. Електромагнітне випромінювання дуже бурхливо впливає на функціональність такого пристрою. Людям з такими приладами небезпечно звертатися до або близько знаходитися біля пристрою. Дотримуйтесь правил експлуатації і читайте інструкції, і користування апаратом буде безпечним, принесе вам задоволення.
Підбір посуду для індукційної плити
Нікому не секрет, що для роботи на індукційній плитці необхідний особливий кухонний інвентар. Розглянемо основні критерії для правильного вибору:
- Основна характеристика, якою повинні володіти тарілки для роботи пристрою - наявність магнітного дна. Якщо його немає, готувати в такій каструлі, пательні, ковші ви просто не зможете, так як установка не включиться. Перевірити чи є така здатність можна легкою дією - докласти магніт на дно поверхні (саме до низу, а не з боків), якщо прилипне, значить, ємність володіє феромагнетизмом і може експлуатуватися для приготування страв на індукціонці.
- Скороварки, сковороди, каструлі, ковші, чайники зроблені з нержавіючої сталі, алюмінію, чавуну, відразу ж мають можливість для готування на індукційній поверхні. Ці матеріали мають всі необхідні властивості, а в алюмінієвих посудинах передбачено окреме дно. На жаль вироби, зі скла, міді, кераміки не підійдуть для експлуатації на поточному апараті.
- Високоякісні сосуди мають спеціальне маркування, яке допоможе дізнатися для якої плитки вони підходять. А також значки проінформують про те, як можна мити, чи можна обробляти всякими засобами, яку температуру витримує.
- Важливим фактором при виборі є діаметр області дна. Якщо він буде недостатній, посудина не буде розігріватися, техніка не розпізнає її і не включиться. Зазвичай діаметр змушений бути не менше 12 см, саме тому на індукціонки немає турок або вузьких ковшиків.
- Вибираючи товар треба звернути увагу на низ, він повинен бути рівним, без вигинів, щільно торкатися до робочої області, і бути товщиною мінімум 2-6 мм.
- Такий посуд не вимагає особливого догляду, він просто миється ручним способом або в посудомийній машині. Якщо він чавунний, то для запобігання появи іржі його потрібно витирати від крапель води. А наліт, який часто утворюється, на алюмінієвому можна прибрати, протерши її ватою з оцтом. Емальований, для продовження застосування, треба прокип'ятити в ній солону воду.
Міфи і факти
Розглянемо деякі поширені факти і міфи про індукційну плиту:
Вигадка
|
Дійсність
|
Метод дії обладнання шкідливий для здоров'я людини.
|
Вченими доведено, що безпомилкове використання даного агрегату абсолютно безпечно і не несе ніякої шкоди. Напруга магнітного поля складає 22 мкТл.
|
Варильна область нагрівається як звичайна склокерамічна.
|
Це не так, робоча поверхня незначно нагрівається тільки від блюдець і швидко остигає. Можете переконатися в цьому самі, досить покласти на включену трудову ділянку лід або шоколад.
|
Будь-металевий предмет, залишений на конфорці буде нагріватися.
|
Для підтвердження цього міфу, предмет змушений мати величину хоча б як половина діаметра зони розігріву, щоб пристрій включився. |
Агрегат негативно впливає на роботу, поруч розташованих, інших кухонних, металевих приладів.
|
Це не зовсім так, сучасна техніка володіє захистом від впливу електромагнітного поля. Наявність такої функції потрібно дізнаватися.
|
При використанні такого апарату доведеться заново купувати все приладдя.
|
Це старий міф, можна взяти наявні у Вас сковорідки, каструлі, миски і перевірити їх на працездатність з цією технікою. Піднести магніт до дна. Якщо прилипне, значить, придатна, а також вона повинна мати товщину мінімум 2-6 мм і діаметр трохи менше 12 см.
|
Такі плитки дуже дорогі.
|
Не правда, існує безліч бюджетних моделей, що коштують, так само як і інші види.
|
Як вибрати індукційну плиту?
Сьогоднішній ринок професійної кухонної техніки величезний, індукційні плитки відрізняються технічними характеристиками, функціональністю, дизайном, надійністю, ціною і не тільки. При виборі, годиться знати, на що звертати увагу. Ось деяка корисна інформація про те, чим вони відрізняються:
Марка виробника. Нікому не секрет, що європейське виробництво більш якісне і надійне, особливо німецьке, оскільки репутація бренду відповідає за довговічність при експлуатації агрегату.
Тип управління. Механічні перемикачі відійшли на задній план, зараз такі плити йдуть з цифровою панеллю, магнітними перемикачами або спеціальним слайдером. Будь-який з цих типів буде дуже зручний і простий у своїй справі.
Кількість і розмір конфорок. Для невеликої кухні закладу або вдома, достатньо буде придбати апарат з двома зонами нагрівання, якщо це кухня великого підприємства громадського харчування тоді потрібно звернути увагу на більшу кількість нагрівальних елементів.
Корисні додаткові можливості. Наявність функції автозакипання, підтримки заданої температури, таймера, захисту від дітей, розморожування, підігріву, збереження програм приготування, автовідключення, упізнання матеріалу і кордонів посуду і т.д. Всі ці опції значно спростять, принесуть вам задоволення від користування.
Дизайн. Техніка буває різних габаритів і форм, кольору. У більшості випадків вона виглядає сучасно і стильно, впишеться в будь-який інтер'єр. А панель зі склокераміки або загартованого скла додадуть якоїсь незвичайності у вигляді стилю хай-теку.
Ціна. Вартість новинок значно вище, ніж прості вже старі моделі, на плату так само впливає кількість опалювальних компонентів, розміри, яка поверхня, бренд, технічні параметри і опції. А в цілому є і бюджетна, надійна апаратура, хорошої якості.
Плити індукційні в широкому асортименті представлені на нашому сайті, які відрізняються продуктивністю, технічними особливостями, виробниками, розцінкою.
Вас можуть зацікавити